Cine sunt

Brazilia: Brigadeiro

Al doișpelea episod din Fomietzsche 52: 52 de rețete din 52 de țări în 52 de săptămâni la cratiță.

Share

Ce moment mai bun decât 2024 – anul în care mai bine de 60 de țări își votează conducătorii-funcționari-publici – să aflu de brigadeiro, un dulce brazilian inventat tocmai în mijlocul campaniei electorale pentru prima tură de alegeri prezidențiale libere post-Al Doilea Război Mondial. 

Era 1945, trecuseră 8 ani de la suspendarea alegerilor democratice, iar partiele politice se dădeau de ceasul morții ca să influențeze cât mai mulți alegători. Unul dintre cei mai populari candidați de la vremea aia era Eduardo Gomes, un general de brigadă, adică brigadier (superior colonelului) din forțele aeriene braziliene, care cică era și chipeș. Fun fact: sloganul lui a fost „Vote no brigadeiro que é bonito e solteiro” – votează pentru generalul de brigadă, e arătos și single!

Poveștile vremii spun că, din nevoie de fonduri, susținătorii lui au venit cu ideea de a crea un desert pe care să-l vândă. Numai că laptele și zahărul erau rare post-război, așa că pastry cheful Heloisa Nabuco de Oliveira a folosit lapte condensat care se găsea peste tot. A adăugat unt și pudră de cacao produsă local, le-a combinat până a obținut un fel de caramea cremoasă, a format biluțe și aia a fost.

Tradițional, biluțele sunt acoperite cu sprinkles de ciocolată. Astăzi, însă, există mult mai multe variante. Dacă pui fulgi de cocos în loc de pudră de cacao, obții Beijinho, spre exemplu. Altfel, poți să incluzi caramel, scorțișoară sau migdale și să acoperi bilele cu ce-ți trece prin cap. Dacă n-ai răbdare să formezi bilele și mănânci direct din oală, desertul își transformă denumirea și devine „brigadeiro de colher”. 

Ingrediente

  • 370g lapte condensat (o conservă pe care o găsești la Berezka, magazinul rusesc)
  • 15g unt 
  • 2,5 linguri pudră de cacao neîndulcită 
  • Ciocolată mărunțită sau alte topinguri (important e să poată fi dată bila prin ele – fulgi de cocos, biscuiți pisați, decorațiuni din zahăr, bombonele minuscule)

Mod de preparare:

Dacă nu te grăbești și vrei să iasă ceva fin, mai întâi topește untul pe foc mic, adaugă pudra de cacao, omogenizează bine cu un tel și toarnă și conserva de lapte condensat. Mărește flacăra până obții un clocot, apoi redu la foc mediu-mic. Din punctul ăsta, e esențial să folosești un tel și să nu te miști de lângă oală vreo 15-20 de minute.

Compoziția se arde ușor, așa că trebuie să amesteci continuu până se îngroașă suficient – dacă dai cu o spatulă pe fundul oalei, vreo 2 secunde ar trebui să-l vezi, până se-mpreunează iar compoziția. 

După ce obții acest efect, toarnă conținutul într-un vas uns cu unt sau tapetat cu hârtie de copt, lasă-l la răcit cel puțin 1 oră (sau lasă la frigider peste noapte) și modelează apoi biluțe de ce mărime vrei tu. Vor fi niște caramele lipicioase care ți se vor lipi de mâini, mai ales dacă e cald, și mai ales de toppingurile pe care le-ai pregătit. 

Sunt niște bomboane super potrivite pentru petreceri, sunt versatile și se fac FOARTE ușor, după cum ți-ai dat seama, și sper să le dai o șansă. Dacă le faci, dă-mi un semn pe Insta sau un tag la #fomietszche52.

Share

Lasă un comentariu

Continuă să citești

Gata, te-ai abonat!