Doar 5 ingrediente pentru o budincă iraniană dulce și reconfortantă, cu aromă de trandafiri: lapte, zahăr, făină de orez, apă de trandafiri și NIȚICĂ RĂBDARE, pentru că e musai să amesteci 20 de minute continuu în oală.
Ferni nu există fără apa de trandafiri, dar sigur că tu o poți înlocui cu apă de flori de portocal sau extract de vanilie.
Ferni se mai găsește în lume și sub numele de fereni sau firni, în Asia de Sud-Est sau Asia Centrală; se poate mânca rece, ca desert neîndulcit, îmbogățit cu fructe uscate, sau poate fi mâncat cald – nu e neobișnuit ca iranienii să își consoleze organismul cu un ferni cald când îi doare gâtul sau stomacul.
În trecut, în Iran, deserturile erau rezervate pentru ocazii speciale: Anul Nou persan, echinocțiul de toamnă, solstițiul de iarnă și luna Ramadanului. Cine participa la acest post îl rupea la apus cu un castron mic de Ferni.
Hai să vedem cum se face.
Ingrediente:
- 945 ml lapte în total, din care separă în alt recipient 237 ml lapte (3,5%)
- 75g făină de orez
- 85g zahăr
- 3 linguri apă de trandafiri sau mai mult, dacă te știi obsedat de această aromă
Pentru decor: petale de trandafir fresh sau în sirop și fistic sau un mix de fructe uscate și nuci care îți place ție
Mod de preparare:
Amestecă cei 237 ml de lapte cu făina din orez și lasă-i să se împrietenească 30 de minute. Pune restul de 708 ml lapte într-o oală pe foc foarte mic și lasă să se încălzească 5-7 minute. După ce se scurge timpul, adaugă mixul de lapte cu orez și amestecă cu telul – scopul e să incorporezi total făina –, apoi adaugă și zahărul. Asigură-te că focul la care gătești e mic și amestecă continuu cu o lingură de lemn. Iar când zic continuu nu glumesc. Vreo 20 de minute trebuie să stai lângă oală și să amesteci ușor – lăsat nesupravegheat, se prinde foarte ușor de fundul vasului.
După cele 20 de minute, adaugă apa de trandafiri și mai amestecă 2 minute. Strecoară apoi budinca printr-o sită fină și dă-o la frigider în boluri individuale pentru maximizarea tuturor aromelor (mie mi-au ieșit 3 porții babane). Păstrează pe lingură și pe fundul oalei câteva guri, de poftă, la cald, că oameni suntem.
CEL MAI IMPORTANT: Ferni nu e o budincă tare, ci una moale și catifelată, care seamănă pe alocuri cu un jeleu leneș. Se încheagă destul de repede, dar asta e o păcăleală. Tu trebuie să amesteci continuu 20 de minute, astfel încât Ferni a ta să iasă netedă și fără să se lipească de fundul cratiței.
Cum testezi budinca? Bagă o lingură și suflă pe spatele ei (dacă nu ești răcit și doar dacă nu faci tone de budinci pentru străini, firește) – dacă se separă în lateral și vezi centrul lingurii, e gata. Dacă nu, înseamnă că făina nu a fost gătită complet încă.
Poftă bună!
Pentru mai multe rețete și behind the scenes, urmărește-mă pe Instagram.