Adică ouă în stil rustic, de mâncau fermierii înainte să meargă pe câmp – deci aveau nevoie de ceva combustibil în farfurie. Cu tortilla de porumb coaptă sau prăjită, ouă, salsa și toppinguri după cum îți cântă inima (sau chiorăie mațele): de la fasole și porumb la avocado, brânză sau ceapă murată (uite o rețetă pentru ea aici) sau toate laolaltă, dacă te ține digestia.
E super simplu de făcut și extrem de tradițional, servit zilnic în bucătăria mexicană.
Ingrediente pentru 2 porții:
- 500g roșii cherry (dacă nu suntem în sezon)
- opțional: 2-3 roșii uscate în ulei
- 2 jalapeno fresh, fără semințe
- 1 ceapă albă, tocată mare
- 3-4 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei neutru și extra pentru prăjit
- 4 tortilla din porumb
- 4 ouă
- 4 linguri de fasole roșie
- 4 linguri de porumb
- brânză de capră cremoasă după gust
- ceapă murată cum am făcut pentru Boxty, după gust
- opțional: coriandru tocat
Mod de preparare:
Încinge cuptorul la 200-220 grade. Într-o tavă, asezonează cu sare și piper roșiile, ceapa, ardeiul iute și cățeii de usturoi. Când s-au rumenit, bagă-i într-un blender / robot de bucătărie până obții o salsa – gustă și mai pune sare sau piper, apoi redu-o într-o tigaie, până ajunge la o consistență cremoasă, fără apă. Eu am pus și câteva bucăți de roșii uscate în ulei, că-mi place cu mai multă textură.
Eu am copt tortilla în cuptor vreo 7-10 minute la 200 de grade, dar poți să le și prăjești. Apoi, în același ulei, să prăjești ouăle.
După cum vezi, se ajunge foarte ușor la montat. Pui pe o farfurie tortilla – 2 per porție –, peste pui ouăle prăjite (margini aurii ftw!), salsa și toppingurile care te fac pe tine fericit. Mănânci dându-ți ochii peste cap, garantat!