Poulet mafé e super popular în Senegal, o țară plină de arahide – de s-au văzut nevoiți să facă ceva cu ele. TOCĂNIȚĂ! Dacă ești tocănițar adevărat, o s-o iubești. E comfort food ca la carte.
Mafé este versiunea senegaleză a tocanei cu unt de arahide făcută în toată Africa de Vest. Unii oameni o fac cu miel, alții, cu pui. Ghanezii, spre exemplu, curăță ouă fierte, crapă albușurile și le aruncă în tocană, ca bulionul să se scurgă sub albuș și să aromatizeze gălbenușul. În Senegal, femeile gătesc cu varză, bame și uneori vinete și aranjează tocănița pe un pat de orez.
Eu am mers cu rețeta lui Pierre Thiam, care rămâne într-o zonă destul de clasică – dar pune niște sos de pește pentru extra umami. Sfatul lui? „Ai răbdare când gătești mafé. Lasă tocanita să fiarbă încet până când uleiul iese la suprafață.”
Se servește peste orez, fonio sau couscous din mei, dar merge foarte bine și cu lipie coaptă cu sumac, cum l-am mâncat io, că nu prea mai vedeam sensul încă unei garnituri (sunt legume în tocăniță, nuuu???!!!)
Ingrediente
- 6 căței de usturoi medii, pisați
- 1 lingură de ghimbir proaspăt curățat și tocat mărunt
- Un praf de sare
- Un praf de piper negru
- 700g pulpe de pui cu os, fără piele
- 3 linguri ulei vegetal
- 1 ceapă galbenă mică, tocată
- 140g pastă de tomate
- 1 lingură și jumătate de sos de pește
- 700 ml apă
- 120g unt de arahide cremos neîndulcit
- 300g varză, wedges
- 2 morcovi medii, bite sized
- 2 cartofi albi medii, decojiți, bite sized
- Ardei scotch bonet proaspăt (pe scara Scoville, seamănă cu habanero (80,000–400,000), dar io am pus un jalapeno fresh și n-a fost suficient de iute, adică n-a fost mai deloc; ajustează cantitatea și tipul ardeilor infuzați în funcție de cât de iute mănânci)
Mod de preparare
Marinează puiul într-un amestec de 3 căței de usturoi usturoi, 1 lingură de ghimbir, sare și piper pentru minimum 3 ore și maximum 12, la rece.
Încinge uleiul neutru într-o oală încăpătoare. Gătește ceapa până devine translucidă, restul de usturoi și apoi adaugă pasta de roșii. Gătește-o puțin, cât să se caramelizeze și să devină mai închisă la culoare, apoi pune și sosul de pește. Amestecă și mai gătește 5 minute.
Adaugă 700 ml apă, amestecă și adaugă puiul marinat (cu orice usturoi și ghimbir a mai rămas în bolul în care a stat la frigider). Dă în clocot și apoi redu flacăra la mediu-mic.
Separat, într-un bol termorezistent, amestecă untul de arahide cu 2 polonice din lichidul de pe foc, ca să-l diluezi. Adaugă-l apoi în oala de pe foc, dă iar în clocot, apoi scade focul la mediu-mic. Fierbe cel puțin 20 de minute.
Adaugă apoi varza și morcovii, mai fierbe încă 15 minute, apoi adaugă cartofii și mai fierbe până la 30 de minute pe foc mediu-mic. Amestecă și verifică situația din 10 în 10 minute.
Mafe e gata când puiul și legumele sunt fragede, iar uleiul s-a separat de sosul gros. Ăsta e momentul să pui un ardei iute întreg la infuzat în tocană. Pur și simplu aruncă-l acolo și ai grijă să nu-l desfaci când amesteci cu lingura. Potrivește de sare și bucură-te.