Cine sunt

Sirop din flori de mâna-maicii-domnului, a must try

Cum să faci un sirop special, din flori de caprifoi. L-ai văzut pe toate gardurile, poate l-ai mirosit, poate l-ai gustat când erai mic. E vremea să îi dai încă o șansă.

Share

Lucram la un fel de cotidian online când o tufă de mâna-maicii-domnului m-a trezit la realitate. Am mai scris despre asta, așa că zic scurt pe doi: munceam zi-lumină și m-a bufnit plânsul instant și isteric când am realizat ce superb miroase ceva pentru care n-avusesem niciun pic de bandă mentală până atunci, pentru că totul era ocupat cu știri, COVID, ședințe și recomandări care să le facă altora viața mai bună.

Ce viață e aia în care nu ai timp să ieși în parc, să miroși buruienile, să zâmbești câinilor?

O viață care trebuie schimbată, am hotărât atunci. 3 ani mai târziu, încă mă opresc să miros fiecare tufă de caprifoi – și sunt așa fericită că-s multe în sectorul 2 – se vede?

…așa că era și cazul să mixez două mari pasiuni arzătoare: mâna maicii domnului și deserturile.

Am făcut sirop din caprifoi, a ieșit divin, îl văd lângă gogoși prăjite însiropate și sorbet acrișor de soc sau chiar într-o canelă de Bordeaux, why not, dar cel mai important, îl văd în casele tuturor (merge sigur superb cu gin&tonic!), pentru că e pe toate gardurile și pentru că toți merităm.

Rețetă sirop din flori de mâna maicii domnului

Iată cum se face:

Se merge prin oraș și se culeg crenguțe cu flori de mâna maicii domnului – vezi să fie vii, deschise, nepleoștite – de unde vezi cu ochii.

Se culeg doar florile (fără tecile verzi), se spală și se usucă într-o sită sau pe o tavă tapetată cu hârtie absorbantă.

Se face ceai și apoi sirop, după cum urmează:

2-3 mâini de flori pigulite (nu există prea multe când ce-ți dorești e aromă și esență)

350-400 ml apă

350g zahăr alb obișnuit (atenție, nu te lăsa păcălit/ă de marketingul din magazine care oferă „zahăr pentru sirop”; acela are acid citric pentru o mai bună conservare, însă îi schimbă gustul într-unul artificial, de zaharină)

Am pus 400 ml apă la fiert, ca pentru ceai. Am turnat apa clocotită peste flori și am acoperit apoi cu un capac (7-10 minute). După, am scurs lichidul (ceaiul) cu ajutorul unei site și l-am pus pe foc într-o crăticioară în care am turnat o cantitate egală de zahăr. Știi că siropul e gata când zahărul s-a topit (nu o să fie nevoie să dai în fiert).

Îl poți folosi după cum te taie capul. Dar sper tare că prima linguriță n-o s-o uiți niciodată.

Share

    Victoria
    3 Jun 2023
    5:39am

    Mulțumesc mult pentru această idee atât de sănătoasă. Sunt mare fană caprifoi. Ii caut mirosul în săpunuri și parfumuri. Gândul că ar putea ajunge pe papilele mele gustative îmi redă încrederea în umanitate. Voi încerca negreșit. Mulțumesc!

Lasă un comentariu

Continuă să citești

Gata, te-ai abonat!