Cine sunt

Spania: Cheesecake Basque

Al zecelea episod din Fomietzsche 52: 52 de rețete din 52 de țări în 52 de săptămâni la cratiță.

Share

Cheesecake Basque, Burnt-Basque Cheesecake sau San Sebastian Cheesecake – sunt toate nume pentru un cheesecake din doar 6 ingrediente, creat la sfârșitul anilor 1980 în restaurantul La Viña din San Sebastian, Spania. Ce l-a făcut faimos până în Singapore – unde a devenit o înghețată moale – și în paginile The New York Times, care l-a declarat „Aroma anului” în 2021 e tocmai simplitatea memorabilă.

Cu miezul budincos și fin, marginile rustice caramelizate și suprafața aproape arsă, servit fără sosuri și garnituri, cu o simplă furculiță, cheesecake-ul Basque a cucerit toată lumea. În Istanbul, spre exemplu, există o variantă cu sos de ciocolată deasupra pentru care se stă la coadă cu orele.

Cheesecake-ul Basque e și un exemplu superb despre cum se updatează bucătăria unui spațiu. Santi, bucătarul care l-a testat pentru prima dată, a pus în practică ideile pe care le aflase în toate locurile în care făcuse cursuri (în special, la Paris). S-a nimerit să fie și perioada în care crema de brânză, „aliment modern”, ajungea pentru prima oară în Spania, pe măsură ce aceasta se deschidea către economia globală. Turismul și-a făcut apoi excelent treaba, așa că iată-ne aici.

Ingrediente:

500g cremă de brânză (ideal, Philadenphia, dar se poate cu orice cremă)

175g zahăr (eu am pus și niște îndulcitor Toffee Nut de la My Protein, pentru aromă)

5 ouă

240 ml smântână lichidă

15g făină

Cum se face:

Cel mai simplu de pe pământ. Nici măcar nu îți trebuie mixer. Bați la mână (cu lingura de lemn la telul) crema de brânză cu zahărul, adaugi apoi ouăle rând pe rând (nu-l adăuga pe următorul până nu l-ai incorporat pe primul), smântâna lichidă, iar amesteci, făina CERNUTĂ, iar amesteci, și GATA.

Unge cu unt și apoi tapetează o tăviță / cratiță rotundă potrivită pentru cuptor cu hârtie de copt, toarnă tot maglavaisul acolo și dă la 180 de grade cu ventilație timp de 50 de minute. Verifică în ultimele 10 minute și nu te teme de un tavan ars. În asta stă toată șmecheria.

Share

Lasă un comentariu

Continuă să citești

Gata, te-ai abonat!