Mulți thailandezi tineri din orașele mari – mai ales Bangkok – nu locuiesc în apartamente cu bucătării și mănâncă des la tarabele de pe stradă. Ai zice că e o corvoadă să aștepți așa după orice mâncare, asta până afli cât de simplă (dar plină de arome!) e mâncarea lor.
Mai ales că ei nu fac diferențe între mic dejun, prânz și cină. Un Pad Kra Pao, spre exemplu, e bun la orice masă, de-aia îl și găsești pe toate drumurile. Cam ca un sandviș sau un burger pe la noi. E considerat fast-food, dar nu în felul în care ne gândim noi la shaorma sau KFC. Fast food adică mâncare ușor de făcut, nutritivă, sățioasă.
Tradițional, e făcut din puține ingrediente – cărniță stir-fry, usturoi, ardei iuți, sos de soia, sos de stridii, zahăr –, dar vedeta preparatului e „the holy basil” (busuiocul sfânt?). Dacă celelalte ingrediente mai pot și schimbate și adaptate după gust (deși, dacă vezi rețete cu ceapă, morcovi sau doamne feri, porumb, fugi!, e ca și cum ai pune ananas pe pizza unui italian 🤪), the holy basil nu e negociabil dacă vrei să mănânci Pad Kra Pao.
În Thailanda găsești 3 tipuri de busuioc. Busuiocul thailandez, „the holy basil” și busuiocul italian, pe care îl știm cu toții. Cel thailandez are note de anason și lemn-dulce, iar cel sfânt este o altă specie, ușor mai piperat, cu note de cuișoare, mentă, și frunze ceva mai ovale. I se zice „sfânt” pentru că oamenii l-au folosit multă vreme ca plantă medicinală, din care încă se face ceai.
Am ales să gătesc Pad Kra Pao în ultima săptămână din ianuarie pentru că a rămas preparatul meu preferat (ca fel principal) din tot ce am mâncat pe stradă în Thailanda, când am călătorit acolo în septembrie – pentru prima dată singură cu rucsacul în spate, pentru prima dată într-o călătorie la naiba în praznic de ziua mea. L-am refăcut acasă cu busuioc obișnuit, căci csf, dar jur că nu e departe de ce trebuie să fie.
Ingrediente pentru 2 porții sau 1 om înfometat:
- 200g carne de vită tocată
- 3 căței de usturoi
- Ardei iuți roșii și verzi (trebuie să fie picanți, dar vezi și tu cât suporți)
- 15 ml ulei de floarea-soarelui
- 1 lg sos de pește
- 1 lgț sos de stridii
- 1 lg soia dark
- 1 lgț soia light
- 1 lgț zahăr
- 60 ml apă sau stock de pui/vită
- Piper
- O mână sănătoasă de frunze de busuioc (fără frică!!!)
Se mănâncă cu orez fiert sau prăjit și un ou ochi cu gălbenuș moale și albuș cu margini crocante.
Mod de preparare:
Gătește carnea tocată în ulei până prinde culoare, apoi sotează usturoiul și ardeii iuți tocați mărunt. Dacă ai mojar, cel mai bine – și ca la cartea thailandeză – e să faci o pastă de ardei iuți cu usturoi și să o pui pe aceasta în tigaie, lângă carne (eu n-am avut).
După 2-3 minute, dă focul tare și toarna apa/stockul de pui sau vită și toate condimentele și sosurile – mai puțin busuiocul. Gătește câteva minute și mai toarnă lichid dacă pare uscat. Gustă și ajustează de zahăr, soia sau sos de stridii după gustul tău, apoi pune busuiocul. Sotează 10 secunde și gata!
Pe o farfurie, pune 4-5 linguri de orez fiert, tot mixul din tigaie și, deasupra, un ou prăjit. Dacă îți place extra picant, mai toacă niște ardei și aruncă-i peste ou sau, și mai bine, presară niște chilli oil!
Dacă vă place ce vedeți și încercați și voi, dați un semn, un tag sau un hastag la #fomietzsche52, ca să chițăi și io acasă. Ca întotdeauna, mă găsiți pe Instagram.