Cine sunt

Turcia: Balık Ekmek

Al unșpelea episod din Fomietzsche 52: 52 de rețete din 52 de țări în 52 de săptămâni la cratiță.

Share

Adică pește-n pâine, dacă vreți mot-a-mot. E unul dintre cele mai cunoscute și longevive street foods din Istanbul, nelipsit de pe malul apei, înconjurat de la-fel-de-faimoasele-pisici ale orașului, care mimează prietenia cu pescarii, că poate-poate.

Practic, fileurile de macrou proaspăt pescuit se freacă cu un mix de condimente (chimion, pul biber, usturoi, oregano), se aruncă pe grătarul încins câteva minute, același pe care va ajunge și franzela tăiată pe jumătate, care îl va curăța de orice grăsime (a se citi aromă!) rămasă. Între pâine și pește vei găsi musai o salată – fie ceapă cu sumac și pătrunjel, fie roșii și o frunză de salată cu ceapă stropită cu lămâie – și poate și niște sos de rodie sau din sumac, dacă nimerești nivel premium.

Uite cum am adaptat eu ce am mâncat în 2022 în Karaköy și mi-a rămas pe creier, io nefiind mai deloc mâncătoare de pește.

Ingrediente:

  • 1 baghetă bună de pâine
  • 1 file de macrou
  • Labneh (eu l-am cumpărat de la Lumea măslinelor din Obor) sau iaurt grecesc cu mentă și lămâie
  • Ceapă tăiată solzișori
  • Pătrunjel tocat
  • Sumac
  • Chimion
  • Pul biber dulce / iute, după gusturi
  • Usturoi ras
  • Oregano
  • Coriandru boabe
  • Sare
  • Ulei de măsline
  • Opțional: sos de rodie / sumac

Cantitățile n-au niciun sens aici, deci liber la distracție. Ce e important e să prăjești un pic boabele de coriandru înainte să le macini (căldura ajută uleiurile volatile care sunt full de aromă să iasă mai bine la iveală). O dată măcinate, amestecă-le cu chimionul, pul biberul, usturoiul, oregano și sarea și masează fileul de macrou uns anterior cu puțin ulei de măsline. Prăjește-l pe grătar (ideal) sau pe o tigaie de nădejde, cum am făcut eu. Așază-l cu pielea în jos și gătește-l așa 90%. Întoarce-l 20 de secunde pe partea cealaltă doar dacă e foarte gros fileul. Altfel, se va găti integral așa.

În maglavaisul lăsat de pește, rumenește bagheta tăiată pe jumătate. Între timp, amestecă ceapa albă tăiată solzișori cu sumac, pătrunjel, ulei de măsline, sare și sos de rode, dacă folosești.

Mânjește feliile de pâine cu labneh cu mentă, pune fileul generos de macrou, așază salata de ceapă cu pătrunjel și mănâncă pregătit să te umpli de zoaie delicioase.

Share

Lasă un comentariu

Continuă să citești

Gata, te-ai abonat!